Ebben a cikkemben az ingatlanok különbségeit mutatom be. Nagyon sok ember hirdeti ingatlanát társasháznak, mert sok lakás van az épületben, pedig ez nem azt jelenti. Más a panelház és a társasház is, ha csak az alapanyagot nézzük, rögtön kiderül, hogy ez egyik panelekből a másik téglából épült.

Sorház, panelház, társasház.... melyik mit is jelent pontosan? Az ingatlan típusok jelentései:

Panelház, tömbház

PanelházA panelház előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. Általában beépített konyhabútorral, beépített szekrényekkel készült lakások találhatóak benne. Magyarországára jellemző vakolt falú, 4-5 emeletes, három lépcsőházas paneltömbök. Ezek a lakások többségében kétszobásak, átlagosan 53-55 négyzetméter alapterületűek. A 8-10 emeletes panelházakban lift is van, jellemző, hogy kettőnél több tömb van összeépítve. Ezekben kisebb garzon, vagy közepes és nagyobb lakások vannak.Erkéllyel, loggiával, franciaerkéllyel vagy ezek nélkül. A panelházak körül lehet játszótér, parkoló, de a bekerített udvarú panelház elég ritka. Ha panelházban lakást vásárol, számítania kell a közös költség fizetésére is.

 

Lakótelep, lakás

lakásAz erkély a teraszhoz hasonlóan kinyúlik az építményből, de fölötte is van egy másik erkély, esetleg valamilyen határolóelem. Oldalra legalább félig nyitott.

loggia nem lóg ki az épületből, hanem a homlokzaton belüli térből vesz el helyet. Felülről és mindkét oldaláról zárt, és sokszor a könyöklője sem korlát, hanem épített fal.

A franciaerkély erkély nélküli erkélyajtó, ahonnan nem lehet kilépni, legfeljebb egy keskeny szegélyre. A biztonságról szokásos magasságú erkélykorlát gondoskodik.

Társasház, lakópark

TársasházA társasházak általában téglából épülnek, 2-3-4 emeletesek, és vannak benne tetőtéri lakások is. Bekerített közös udvaruk van, de a földszinti lakásokhoz saját elkerített kis udvar is tartozhat. Lehet a házak alatt mélygarázs, vagy a közös udvaron szabad kocsibeálló. Ha bekerített területen van egy nagyobb társasház, elképzelhető a saját portaszolgálat, vagy az éjszakai őrzés is, de van ahol játszótér és homokozó is ki van alakítva a gyerekeknek, és padok a felnőttek részére. A társasházi lakásokban is kisebb és nagyobb lakások vannak, itt is lehet erkélyes vagy loggiás a lakás.

 

Sorház

SorházA sorházak (vagy más néven: csoportos családi ház, csoportház, láncház) egymáshoz épített egyforma kinézetű házak, általában elől kicsi előkertjük, a ház mögött pedig nagyobb saját udvaruk van, kertkapcsolattal. Házanként tartozhat hozzájuk garázs, vagy fedett kocsibeálló, ilyenkor az választja el a házakat egymástól. Egy vagy kétszintesek, vagy beépített padlástérrel rendelkeznek. Lehet teraszuk is, melyről az udvarra léphetünk.

 

 

Kertkapcsolat

KertkapcsolatTársasházak földszinti lakásainál alkalmazzák a kertkapcsolatot, ilyenkor kis kerítéssel, de van ahol csak dísznövényekkel választják el a kerteket, saját kis udvart.

sorházi kertkapcsolatnál általában normál magasságú kerítést alkalmaznak, vagy olyan térelválasztókat, amin keresztül a szomszéd nem lát át az udvarba. Ezek a kertek vagy inkább udvarok általában keskenyek, és hosszúkásak, de ugyanolyan szélesek, mint maga a ház, amihez tartoznak. Elfér benne egy két kerti bútor, napozóágy, kerti grill, vagy lugas, de ha elég hosszú, még saját kis veteményes kertet is lehet benne készíteni.

 

 

 

Családi ház

Családi ház, kertesházA családi házak mára már nagyon változóak. Vannak a hagyományos kocka kinézetűek és vannak beépített tetőteres, 1-2 emeletes, vagy épp széles, kétgenerációs vagy többgenerációs típusok is. A családi házak kertes házak is, kerttel, udvarral, növényekkel. Különálló vagy a házhoz vagy épp a ház alá épített garázzsal, vagy az udvaron fedett kocsibeállóval. Lehet alatta pince, udvarában melléképület, nyári konyha, műhely, tároló, vagy akár állattartásra alkalmas ól. Kerti grill, vagy kis faház, medence, vagy akár mászóka és homokozó is.

 

 

 

 

<< 9 hatékony hirdetési tipp

 

Cikkeink szerzői jogi védelem alatt állnak, az azzal kapcsolatos minden jog gyakorlására a tulajdonos kizárólagosan jogosult.